Psalo se o nás...

08.10.2014 16:30

Po domluvě s redaktorem MF Dnes a týdeníku 5+2 Alešem Mastníkem vám předkládáme článek, který o našem spolku SLUNCE VŠEM vyšel v nedávné době na stránkách těchto periodik...

V Turnově vyrůstá nové centrum pro lidi s těžkým mentálním postižením a autismem. Jediné svého druhu v Libereckém kraji.

Těžké poruchy chování a často zoufalá rodina. Život s těžce mentálně postiženým autistou převrátí jakýkoli žebříček hodnot. Všem, kteří o ně pečují, však svitla naděje, že si ulehčí od čtyřiadvaceti hodinové péče. V Turnově pro ně vyrůstá nové denní centrum, jediné svého druhu v kraji.

Přes den funguje jako asistentka, odpoledne, jako šéfka spolku pro postižené autismem Slunce všem, zpracovává agendu. Kino ani divadlo nezná. Marcela Kurfirstová se pětadvacet let stará 24 hodin denně o svou autisticky postiženou dceru. Ta chodila do tamního stacionáře Sluníčko, ale v dospělosti by nebylo kam ji umístit tak, aby mohla zůstat v rodině. Proto před deseti lety společně s maminkami s podobným osudem, založila spolek pro těžce mentálně postižené a autistické. A po letech snažení vzniklo v roce 2012 i Centrum denních služeb v ulici Jana Palacha. Dnes tam chodí šest autistů.

Potřebují dohled a pomoc

"Jsou to dospělí lidé, kteří nikdy nemohou být sami. Potřebují pomoci ve všech, ale úplně ve všech úkonech," říká Kurfirstová, která poslední čtvrtstoletí svého života netuší, zda se v noci vyspí, či nikoli. Postižení její dcery je nevyzpytatelné, podobně jako všech stejně postižených. Nálada se může dramaticky změnit a z mírné osoby se stane agresivní jedinec se sebepoškozujícími sklony.

Podobně jako ostatní lidé, kteří se dozvědí zdrcující diagnózu, i Kurfirstová měla před lety právo volby. Mohla své dítě umístit do zařízení, kde zůstane po zbytek života. Nesoudí rozhodnutí, ale chápe, když rodič nemoc a celoživotní oběť neustojí.

Když se v roce 2012 stěhovali do prostor v ulici Jana Palacha, bylo zřejmé, že se jedná o provizorium. A hned se začalo s hledáním místa a peněz na nové zařízení. Pozemek dalo město zdarma, na stavbu za 5,2 milionu přispěl 4,5milionu Liberecký kraj. Zbytek dodalo opět město nebo dárci.

Nové centrum, jediné svého druhu v kraji, pojme od příštího jara naproti hale TSC dvanáct těžce mentálně postižených autistů. Symbolicky se v něm budou jako ze slunce z hlavní velké místnosti paprskovitě rozebíhat okolo menší pokoje tak,aby jednotliví klienti měli dostatek soukromí, ale zároveň, aby je šlo neustále sledovat. K dispozici je i velká zahrada.

"Už teď víme, že budeme muset zájemce odmítat," zamýšlí se Kurfirstová. O potřebě podobných zařízení v rámci celé republiky svědčí i telefonáty rodičů ze vzdáleného okolí, včetně Prahy.

Denní centrum si turnovské maminky vydupaly z nuly. Až v prosinci letošního roku stavbu dokončí, začnou plánovat další krok. Tím bude chráněné bydlení pro autisty. Mělo by v budoucnu vyrůst jako nástavba na novém stacionáři.

Autismusje jedna z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje s poruchou sociálního cítění a řeči. Je doprovázený i mentální retardací, epilepsií, smyslovými poruchami nebo genetickými vadami. Různou formou je postižený každý pětistý Čech.

Autor
Aleš Mastník


 

Zpět