METAL DÁVÁ NADĚJI PROSTŘEDNICTVÍM MLADÝCH MUZIKANTŮ

12.10.2015 21:48
n201510121732_vakci_196_015_metalMetalista je pro většinu lidí ten divný člověk, co poslouchá drsnou muziku, chodí celý v černém a po večerech vysedává v hospodě, nebo obráží koncerty, kde se dějí kdovíjaká zvěrstva. O posluchačích tvrdé hudby panují různé předsudky, z nichž většina jsou naprosté nesmysly. Nově vzniklý spolek Metal for Hope je toho důkazem. Parta mladých metalistů se totiž rozhodla, že chce svou muzikou pomáhat těm, kteří to nejvíc potřebují a chystá v pořadí už třetí benefiční koncert, tentokrát v kulturní kavárně KUS na Střelnici.

Tvrdé jádro Metal for Hope tvoří čtveřice mladých lidí – Jakub Viták, Jarda Bejr, Honza Hlubuček, Ája Novotná, Pavel Prchlík a Václav Vaníček. „Na začátku byl nápad uspořádat benefiční koncert hudby, kterou máme rádi,“ říká první jmenovaný. Výtěžek z koncertu Light in the Darkness vol. 1 byl věnovaný dětskému centru Sluníčko. „Životní události mě přivedly k tomu, že chci pomáhat ostatním. S dětmi ve Sluníčku se znám už dlouho, a proto jsme první koncert věnovali jim,“ vysvětluje Jakub Viták. Hlavním organizátorům pomáhá podle jeho slov bezpočet kamarádů, známých a dokonce i úplně cizích lidí. „Ukazuje se, že hudba je skvělým společným jmenovatelem lidí, kteří mají chuť dělat něco prospěšného.“

n201510121733_vakci_197_015_metalPo úspěchu prvního koncertu se mladí metalisti rozhodli založit spolek, aby bylo pro ně jednodušší shánět sponzorské dary. Následoval úspěšný benefiční koncert, který muzikanti uspořádali pro dívku s nemocí motýlích křídel, Vanesku. „V kouzelných kulisách hradu Trosky se sešlo na sto padesát lidí a podařilo se vybrat spoustu peněz,“ raduje se Viták. „Překvapilo nás, že dorazili i lidé, kteří normálně metal neposlouchají. Byl tam jeden starší pár, líbilo se jim, že mladí lidé dělají něco takového,“ dodává.

Metal for Hope mají teď v plánu rovnou tři koncerty na Střelnici. V kulturní kavárně KUS se první z nich odehraje už v pátek 16. října od 20.00 hodin. Vstupné je dobrovolné a výtěžek z akce poputuje do denního centra pro dospělé s těžkým mentálním postižením a autismem Slunce všem. „Chceme, aby byly naše koncerty nejen kulturní událostí, ale aby taky přinesli něco dobrého těm, kteří to potřebují. Navíc ukážeme, že i metalisti mají dobré srdce,“ dodává Jakub Viták.

Muzikanti se už začínají spolku ozývat sami, takže chystaná trojice koncertů nemusí být zdaleka poslední. „Naším cílem je vydržet co nejdéle a co nejvíc pomoct,“ podotýká za organizátory Jakub Viták. „Spolupráce s Kulturním centrem Turnov je pro nás super v tom bezplatném zázemí a díky pomoci s propagací,“ uzavírá.
Adéla Ištvánková, adela.istvankova@kcturnov.cz

Více informací najdete na https://www.facebook.com/Metal-for-Hope-397220087075379/timeline/

zdroj: Turnovsko v akci

 

Zpět