JEDENÁCT TISÍC PUTUJE NA KONTO OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ SLUNCE VŠEM Z KONCERTU PSÍCH VOJÁKŮ

23.01.2013 23:04

 

n201301230927_vakci_09_013_psi_vojaciV sobotu 19. ledna večer se v sále kulturního domu v Kacanovech sešly přes dvě stovky lidí. Ti nadšeně aplaudovali znovuobnovené legendární kapele Psí vojáci v čele s Filipem Topolem. Tento vynikající muzikant a skladatel je znám jako velký introvert. Jen málokdy se nechá za svým pianem publikem strhnout. V Kacanovech se mu to občas stalo. Když dvě stovky hrdel zpívalo: „…pocity jak žiletky, žiletky mý baletky…" běhal chvílemi mráz po zádech. Výborný koncert s výbornou atmosférou, hodnotil pak kacanovské publikum v zákulisí Filip Topol.

Kapela Psí vojáci poprvé veřejně vystoupila roku 1979 na legendárních Pražských jazzových dnech (většině z nich bylo tehdy 13 let!) a vzápětí se stala předmětem zájmu StB, takže nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí. Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Vždy se v ní ale objevovalo příjmení TOPOL. Zpočátku kapela textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip Topol. Po roce 1989 kapela prošla mnoha peripetiemi. Psí vojáci na sebe výrazně upozornili v roce 1994 hudbou ke kultovnímu filmu Žiletky. Filip Topol zde ztvárnil dokonce hlavní roli! Skupina se nedávno dala po delší odmlce zase dohromady v sestavě Filip Topol, David Skála a Jan Hazuka. V letošním roce ji čeká série koncertů v malých klubech i velkých halách.

n201301230927_vakci_10_013_psi_vojaci„Z našeho pohledu se koncert víc než vydařil, trochu jsme se obávali, jestli lidé na tuhle kapelu už trochu nezapomněli, ale opak byl pravdou. Filip Topol se svými souputníky opět ukázal, že je zase ve formě,“ hodnotila za pořadatele Iveta Holbová Melíšková z o. s. Radosti. Na koncert legendy navazovalo taktéž velmi povedené vystoupení turnovské kapely RozumBrothers.
„Cíl akce, pobavit se, přinést do naší vesničky kvalitní hudební zážitek a získat finanční dar pro sdružení pečující v Turnově o dospělé autisty, byl naplněn. Výtěžek z koncertu ve výši 11 tisíc korun zašleme na konto občanského sdružení Slunce všem. Děkujeme všem zúčastněným i těm, co nám s organizací akce pomohli. Dále patří velký dík za podporu obci Kacanovy a hlavnímu sponzorovi akce Pivovaru Svijany,“ doplnila Melíšková.

Pořádající kacanovské o. s. Radosti je v regionu fenoménem. Jde v podstatě o malou „neziskovku“, která organizuje různé společenské a kulturní dění. Většina akcí má za cíl kromě přínosu kultury do našeho regionu podpořit různé benefiční projekty, či pomáhá potřebným přímo. V minulých letech byla podpora směrována více do zahraničí – hladomor v Somálsku, vdovy v Gruzii, školné tibetského chlapce a další. Nyní se sdružení zaměřilo na pomoc lidem v okolí. Přispělo klientům nedalekého Domova Pod skalami v Kurovodicích, a to jak finančně z koncertu kapely Garage (15 tisíc Kč!), tak přímo zorganizovalo hudební a divadelní festival Bez plotů v areálu ústavu. Z festivalu Pohoř open air sdružení poskytlo finanční dar pro děti z turnovského „domu bez oken“, resp. rodině Zajícových, která se o ně stará (18 tisíc Kč!). Více najdete na www.sdruzeni-radosti.cz.

n201301230927_vakci_11_013_psi_vojaci

n201301230928_vakci_12_013_psi_vojaci

n201301230928_vakci_13_013_psi_vojaci

„Z vybrané částky pro naše sdružení jsme velmi překvapeni a moc nás těší náklonnost pořadatelů a diváků. Je to milá forma podpory, za kterou moc děkujeme. V letošním roce by u turnovského nádraží měla začít výstavba komunitního centra, peníze chceme využít právě na tuto stavbu, resp. některé konkrétní věci kolem ní,“ uvedla Marcela Kurfirstová, předsedkyně o. s. Slunce všem, které je jediným zařízením v Libereckém kraji, které poskytuje péči hendikepovaným dospělým s autismem.

Zpět